De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Checklist fiets

Zorg dat je fiets in optima forma aan de start van de 1000 km komt! Ben je niet helemaal zeker wat dat inhoudt? Ga dan langs bij een fietsenmaker in je buurt voor een check-up, en houd rekening met deze checklist:

 • Deelnemen kan enkel met een sportieve (koers)fiets. Mountainbikes worden niet uitgesloten, maar wees er je goed van bewust dat dat een stuk lastiger fietsen is en dat je zelf moet zorgen voor alle reservemateriaal. Als je dat extra duwtje nodig hebt, is een sportieve elektrische fiets ook welkom. Met een elektrische stadsfiets, e-bike of speed pedelec kun je echter niet deelnemen. Extra voorwaarden om deel te nemen met een sportieve elektrische koersfiets zijn:
  • Je moet starten met een volgeladen batterij. Het bereik van de batterij moet minstens 125 km zijn. Je kunt enkel deelnemen aan een halve dagrit, dus een afstand van 125 km.
  • Voor elektrische fietsen zijn de mogelijkheden qua mechanische bijstand heel beperkt.
  • Het vervangen van een binnenband is eventueel mogelijk, mits technisch makkelijk en vlot haalbaar.
    
 • Zorg dat je fiets volledig in orde is: remmen (zowel kabels als remblokjes) nagekeken, ketting gesmeerd, goed afgesteld versnellingsapparaat, nieuwe banden met voldoende druk (6 bar voor 25 mm, 7 bar voor 23 mm), idealiter twee drinkbushouders
 • Het dragen van een fietshelm is verplicht!
   
 • Met een fietsbril of zonnebril op, kun je alvast niet opgeschrikt worden voor vliegjes of andere stoorzenders in je ogen.
   
 • Zorg dat je schoenplaatjes stevig vastgemaakt zijn, dat ze nog niet afgesleten zijn en breng een reservesetje schoenplaatjes mee! Dat is belangrijk. In de voorbije edities zorgden problemen met schoenplaatjes voor de meeste ongemakken.
   
 • Ook het meebrengen van een reservebinnenbandje is verplicht.
   
 • Voor wie met schijfremmen rijdt: de Shimanowagen heeft de UCI-standaard mee (d.i. 160 mm vooraan, 140 mm achteraan, 12 mm steekas), maar is niet voorzien op andere maten.
   
 • Tot slot heb je je identiteitskaart altijd op zak. Die dien je voor te leggen bij het lenen van reservemateriaal van Shimano.

Terug naar overzicht

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.