De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Een waar belevingsweekend

Het fietsen staat natuurlijk centraal in de 1000 km, maar ook in de rand is er enorm veel te beleven en maken we er vier dagen feest van.

Hulde aan alle kankerpatiënten

We trappen met z’n allen samen tegen kanker en steken zo een hart onder de riem van alle kankerpatiënten. Op dag 1, aan de start in Mechelen,  staan we tijdens een korte ingetogen ceremonie even stil bij het waarom van deze vierdaagse.

Buttons

Voor wie ben jij aanwezig op de 1000 km? Het antwoord op die vraag kun je tijdens het hemelvaartweekend aan iedereen tonen door een button te dragen. Op die button staat behalve de naam van de persoon die jou extra motiveert ook een leuke tekening van enkele cartoonisten. Kom in de middagsteden of 's avonds in Mechelen dus zeker langs in onze caravan om je gratis button te laten maken.

Trofee van de langste erehaag

Sinds 2012 houden de vier middagsteden een competitie om de langste erehaag. De burgemeesters gaan de uitdaging aan om in hun stad een zo lang mogelijke mensenketting te vormen. Een gerechtsdeurwaarder zal de lengte van de erehaag officieel vaststellen. Iedere toeschouwer ontvangt een fietsbel om de renners met de nodige luister te onthalen. Voor onze fietsers, de eigenlijke helden van het hemelvaartweekend, telkens een waar kippenvelmoment. Tijdens het slotfeest op de Grote Markt van Mechelen wordt vervolgens de trofee uitgereikt. De trofee van de langste erehaag bestaat sinds 2012. De voorbije winnaars waren Brasschaat (890 toeschouwers), Bilzen (2294), Landen (2440), Vorselaar (2286), Torhout (3465), Bocholt (2832), Leopoldsburg (1993) en Diest (2226).

Hoe gaat het in z’n werk?

 • toelichting competitie erehaag: om 11.30 uur
 • vorming erehaag: vanaf 11.30 uur
 • opmeten erehaag door gerechtsdeurwaarder: tussen 11.45 en 12.15 uur
 • aankomst pelotons: tussen 12.06 en 13.08 uur

erehaag  erehaag 2

Evenementendorpen

Mobiliseer iedereen die je kent om de langste erehaag mee te vormen. Niet alleen vormt dit een enorme steun voor de fietsers, maar er zal in de middagsteden ook heel wat te beleven zijn. In elke middagstad wordt er namelijk een heus evenementendorp opgebouwd. Alle zintuigen worden er bespeeld: er zijn optredens, kinderanimatie, shows, eet- en drankstandjes... Allemaal verzorgd door de plaatselijke verenigingen van de middagstad. 

Wat er dit jaar op het programma van de middagsteden staat, vind je hier in aanloop naar het evenement.

dorpen  kinderanimatie

Aankomsten in Mechelen

 • Dag 1, 2, 3: aankomst voorzien tussen 18.31 en 20.17 uur.
 • Dag 4: aankomst internationaal peloton voorzien om 17.30 uur, aankomst nationale pelotons tussen 18.31 en 20.02 uur.

Dagelijks zorgt een coverband bij de aankomst van de pelotons op de Grote Markt in Mechelen voor een muzikale verwelkoming. Wie dat zijn, vind je hier in aanloop naar het evenement.

Elke avond dus sfeer gegarandeerd op Grote Markt! De moeite om als supporter af te zakken naar Mechelen. Voor de fietsers een aangename beloning na een prachtprestatie. 

Mechelen

Spetterend slotfeest

Op zondag 24 mei wuiven we dan allemaal samen op een spetterend slotfeest de tiende editie van de 1000 km uit. Studio Brussel zendt tussen 16 en 20 uur opnieuw live uit vanop de Grote Markt. Breng dus allemaal jullie vrienden, familieleden, collega’s en supporters mee naar de slotdag. 

Wat mag je allemaal verwachten op ons slotfeest dat start om 17 uur?

 • Swingende muziek
 • Aankomst van de nationale en internationale pelotons
 • Interviews ter plaatse met deelnemers
 • Uitreiking trofee van de langste erehaag
 • Huldiging teams
 • Met een frisdrank of een fris pintje in de hand maken we er een superavond van.​

Elk team kan zondagavond aan de stand van Kom op tegen Kanker (gelegen naast de drankentent) een envelop ophalen met daarin de medailles en drankbonnetjes voor het hele team. Bijomende drankbonnetjes kunnen aangekocht worden met de bankkaart, dus extra cash geld hoef je niet op zak te hebben.

slotfeest  optreden

Beelden

Tot slot nog even een dienstmededeling in het kader van de privacy: tijdens het evenement worden foto- en video-opnames gemaakt. Wanneer u aan dit evenement deelneemt, geeft u de organisatie toestemming om beelden waar u op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.