De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Goedele Wachters, meter van het internationale peloton

‘Ik ben een beetje verslaafd aan de 1000 km’

Geen 1000 km voor Kom op tegen Kanker zonder Goedele Wachters. Sinds ze in 2016 meter was van de actie, fietst het nieuwsanker elk jaar opnieuw mee. Dat zal dit jaar niet anders, maar wel net dat tikje specialer zijn. Goedele is immers meter van het internationale peloton, dat van Frankrijk naar Mechelen rijdt.

'Na al die jaren in het binnenland lussen te trekken met de 1000 km ben ik Vlaanderen en Mechelen absoluut niet beu,' zegt Goedele, 'maar een keertje over de grens gaan piepen lijkt me toch ook wel spannend.' Op dit moment heerst er vooral nieuwsgierigheid: 'Ik ben heel benieuwd of die Franse wegen even vlot bollen en of ik de toeschouwers langs het parcours niet te hard zal missen. Maar ik ben nog méér benieuwd wat het gaat geven om elke dag met dezelfde mensen te fietsen en of het de warmte van de nationale pelotons zal evenaren. Ik kan niet wachten om het allemaal te ontdekken!

Dat ze de 1000 km solo kan fietsen, bewees Goedele al. ‘Alleen waren er toen niet zoveel hoogtemeters. Ach, een vriendin van mij heeft in 2019 meegereden met het internationale peloton en zij heeft toen letterlijk enkele duwtjes in de rug gekregen. Daar hoop ik ook op als het nodig is’, lacht Goedele. ‘Ik ben wel een beestje dat de grenzen altijd een beetje moet verleggen. Die grenzen worden nu ook letterlijk verlegd.’

Meer nog dan van de uitdaging, houdt Goedele toch van de actie zelf. ‘Het is misschien een vreemd woord, maar ik ben een beetje verslaafd aan de 1000 km. Vooral aan de sfeer die er heerst. Ik kan er echt vier dagen lang positiviteit tanken. Het is telkens heel inspirerend en een wake-upcall voor de dagelijkse beslommeringen. Ik dwing mezelf om dat gevoel achteraf zo lang mogelijk vast te houden’, legt Goedele uit. ‘Dat lukt best, want er zijn voldoende mensen waarmee je over de 1000 km kunt napraten. Ik heb de voorbije jaren dus al zoveel mooie en diepgaande gesprekken gevoerd met mensen die met kanker in aanraking kwamen.’

Het sterkt Goedele alleen maar in haar overtuiging om geld voor kankeronderzoek in te zamelen door mee te fietsen. ‘In veel gevallen eindigt een kankerverhaal vandaag al positief dankzij dat onderzoek. Kom op tegen Kanker strijdt voor een kankervrije wereld en ik wil graag geloven dat het op een dag zover zal zijn. Alleen zal die dag er niet vanzelf komen en moeten we ons dus blijven inzetten.’

En dat ze enthousiast is over haar meterschap, bewijst onderstaand filmpje ;-) 

 

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.