De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Het internationale peloton - veelgestelde (corona)vragen

Het internationale peloton wordt in 2021 een intranationaal peloton. Het parcours blijft even afwisselend en uitdagend, maar doet deze keer alle windstreken van ons eigen land aan. Het bevat trouwens ook verschillende stukken van bekende wielerklassiekers.

 

Heb je nog vragen? Hieronder vind je alvast een heleboel antwoorden.

Bij het organiseren van het intranationale peloton van de 1000 km baseren we ons op de coronamaatregelen die momenteel gelden. Het kan dus dat die de komende maanden nog wijzigen. Houd deze pagina daarom zeker in de gaten voor updates.

Waarom fietsen we alleen in België en vertrekken we niet in Frankrijk?
Het coronavirus blijft voor onzekerheid zorgen, ook in Frankrijk. Kom op tegen Kanker wil bovendien geen onnodige risico’s nemen. Gezondheid is de kern van onze missie, preventie één van onze pijlers. We kiezen er daarom voor om het internationale peloton van de 1000 km om te vormen tot een intranationaal peloton, dat België doorkruist in vier dagen tijd. Op die manier kunnen we beter inspelen op veranderende omstandigheden en de vierdaagse voor iedereen zo veilig en comfortabel mogelijk houden.

Wat is het verschil met de nationale pelotons van de 1000 km?
Anders dan de nationale pelotons keert het intranationale peloton niet elke avond terug naar gaststad Mechelen. De deelnemers van het intranationale peloton overnachten elke avond op een andere locatie en stappen daar de volgende ochtend opnieuw op de fiets voor een rit van 250 km. De fietsers van het intranationale peloton fietsen dus elke dag in hetzelfde peloton, met dezelfde mensen, en trappen elk 1000 km bij elkaar.

Welke coronamaatregelen nemen jullie?
De veiligheid van de deelnemers is prioriteit nummer één. Ook nu doen we er dus alles aan om het intranationale peloton zo veilig mogelijk te organiseren, zowel voor deelnemers als voor vrijwilligers en medewerkers. Daarvoor baseren we ons op de geldende coronamaatregelen en dit in nauw overleg met de bevoegde instanties. De precieze maatregelen zoals die zullen gelden tijdens het hemelvaartweekend, lees je hier binnenkort. We kunnen je nu wel al verzekeren we de nodige hygiënemaatregelen nemen en dat we ervoor zorgen dat ook de afstandsregels die op dat moment gelden voor sportieve evenementen kunnen worden gevolgd.

Hoe ziet het parcours eruit?
Het parcours wordt momenteel volop uitgestippeld en tot in de details in kaart gebracht. Je verneemt er meer over tijdens de eerste maanden van 2021. We kunnen je nu wel al vertellen dat het een uitdagend en afwisselend parcours wordt, dat alle windstreken van het land aandoet en de fietsers op plaatsen brengt waar de nationale pelotons tijdens het hemelvaartweekend niet komen. De hoogtemeters zullen in de eerste twee dagen stevig oplopen, tot wel 3000 meter. Een goede voorbereiding is dus cruciaal.

Krijgen de fietsers dezelfde ondersteuning onderweg?
Zeker en vast. De wegkapiteins begeleiden de fietsers opnieuw met veel plezier en evenveel professionaliteit. Er is ook opnieuw fietsbijstand voorzien.

Is het parcours verkeersvrij?
De mogelijkheden om het parcours van het intranationale peloton verkeersvrij te maken, worden momenteel volop onderzocht. Je leest er hier binnenkort meer over.

Blijft de snelheid van het peloton behouden?
Ja, het intranationale peloton fietst gemiddeld 27 km per uur.

Wat moet ik doen als ik me niet lekker voel voor vertrek?
Dan vragen we je om het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te blijven. Voel je je prima, maar blijkt bij aan de start dat je koorts hebt, dan kun je jammer genoeg niet deelnemen.

Kan iemand anders mijn plaats innemen als ik vooraf weet dat ik niet kan starten?
Dat kan, op voorwaarde dat je vervanger in goede conditie is en zich fysiek kon voorbereiden op een fietsvierdaagse van 1000 km. Je vervanger fietst dan namelijk vier dagen mee en overnacht in de kamer die jij aanvroeg.

Wil je je laten vervangen, geef dit dan zo snel mogelijk en minstens een maand voor vertrek door aan je districtscoördinator. Wil je je kort voor de start nog laten vervangen, neem dan ook contact op met je districtscoördinator. Die bekijkt dan samen met jou wat er nog mogelijk is.

Kan een andere fietser één van mijn ritten overnemen?
Dat kan niet. Een andere fietser kan wel de volledige vierdaagse fietsen in jouw plaats. (Zie hierboven.)

Wat gebeurt er met het startgeld als ik niet kan deelnemen?
Kan je door corona-omstandigheden niet deelnemen vanaf dag 1, dan kun je ervoor kiezen om je startgeld alsnog aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je startgeld éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Kon je op dag 1 wel aan de start komen, maar komt er in de dagen erna iets tussen, dan kun je het startgeld niet meer overzetten naar volgend jaar. Het wordt dan geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is.

Wat als na afloop van de 1000 km blijkt dat ik corona heb?
Laat dit dan zeker weten. Hoe je dit precies doorgeeft, lees je hier binnenkort.

Wat als het intranationale peloton van de 1000 km door de coronaregels niet kan fietsen tijdens het hemelvaartweekend 2021?
Kom op tegen Kanker volgt de geldende coronaregels altijd strikt op. Indien de regels het tijdens het hemelvaartweekend niet toelaten, zal de fietsvierdaagse van het intranationale peloton dan niet doorgaan. De organisatie bekijkt dan wat de andere mogelijkheden zijn.

Bij afgelasting kun je ervoor kiezen om je startgeld alsnog aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je startgeld éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Het bedrag dat je schenkt aan Kom op tegen Kanker wordt geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is.

Kan ik nu nog overstappen naar de nationale pelotons?
De nationale pelotons zijn volzet. Om het voor iedereen veilig en comfortabel te houden, is het dus niet mogelijk om nog over te stappen naar de nationale pelotons.

Ik schreef me als solofietser in voor de nationale pelotons. Kan ik alsnog aansluiten bij het intranationale peloton?
Het intranationale peloton is volzet. Om het voor iedereen veilig en comfortabel te houden, is het dus niet mogelijk om nog mee aan te sluiten.

Kan ik mijn deelname voor dit jaar nog annuleren?
Je kunt ervoor kiezen om in 2021 niet mee te fietsen met het intranationale peloton. Je kunt je startgeld dan éénmalig overzetten naar de editie van 2022, of het startgeld schenken aan Kom op tegen Kanker. Het geschonken bedrag wordt dan geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is.

Wil je je deelname annuleren, geef dit dan zo snel mogelijk en ten laatste voor 15 maart 2021 door via dit formulier. Je districtscoördinator neemt daarna contact met je op.

Kan ik alsnog alleen op een kamer slapen?
Het aanbod aan kamers is erg beperkt. Het is daarom niet mogelijk om alleen op een kamer te slapen als je dit niet eerder aanvroeg.  We hebben momenteel nog opties om nog extra personen apart te leggen, ik zou het op deze manier laten staan, maar het kan uitzonderlijk wel nog als we het voor begin februari weten.

Kan ik thuis of elders overnachten en elke ochtend opnieuw aan de start verschijnen?
Het intranationale peloton vormt een bubbel tijdens het hemelvaartweekend. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat contact met andere hotelgasten zoveel mogelijk wordt vermeden. Kom op tegen Kanker bekijkt momenteel bijvoorbeeld samen met de veiligheidsdiensten of het peloton nog extra moet worden opgedeeld om coronabesmettingen tegen te gaan.

Om de bubbel van het peloton niet onnodig uit te breiden, is het dus niet mogelijk om thuis of elders te overnachten en de volgende ochtend opnieuw aan de start te verschijnen.

Kan ik mijn partner meenemen en daarmee de kamer delen nu het peloton in België fietst?
Dat kan jammer genoeg niet, om de bubbel die het intranationale peloton vormt niet onnodig uit te breiden. Je partner is wel heel welkom om te komen supporteren langs het parcours.

Kan ik in een camper overnachten, zodat mijn familie makkelijk kan meereizen?
Dat kan jammer genoeg niet, om de bubbel die het intranationale peloton vormt niet onnodig uit te breiden. Je familie is wel heel welkom om te komen supporteren langs het parcours.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.