De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Hoe trainen

Of je nu één etappe van 125 km rijdt, of de volledige afstand alleen voor je rekening neemt, de 1000 km is geen te onderschatten sportieve prestatie. Zorg ervoor dat je in vorm aan de start staat, dan zal je meer kunnen genieten van het hele gebeuren, de sfeer en het fietsen zelf. 

We hebben het geluk te mogen rekenen op de expertise van de Bakala Academy van de KU Leuven om jullie bij te staan in jullie voorbereiding. De Bakala Academy is een hoogtechnologisch onderzoeks- en testcentrum voor duursporten. Het werd gefinancierd door Zdenek Bakala, eigenaar van het wielerteam Quick Step Floors.

Trainingsschema's

Hieronder vind je verschillende trainingsschema's, afgesteld op jouw niveau en de afstand die je zal rijden. Die schema's zullen je in staat stellen de door jou gekozen afstand op een comfortabele manier af te werken. NIEUW: voor wie de 1000 km internationaal rijdt, hebben we dit jaar een apart schema voorzien.

Vanzelfsprekend is het niet noodzakelijk om deze schema's te volgen om een 1000km-rit te rijden. Je kunt ook op je eigen tempo zorgen dat je op tijd in vorm geraakt. Belangrijk hierbij is wel dat je regelmatig traint, stelselmatig opbouwt én voldoende varieert qua parcours.

Om de schema’s zo optimaal mogelijk te gebruiken, heb je je hartslaggegevens nodig. Zo kun je je trainingszones bepalen om te weten hoe hoog je hartslag mag zijn bij het volgen van een bepaalde training (zie pagina 1 van de schema's voor uitleg over de verschillende trainingszones). De beste manier om die zones te bepalen, is via een maximale inspanningstest. Bij benadering kan je ze ook zelf berekenen (download daarvoor dit Excelldocument), en daarna kun je je gegevens invullen in je trainingsschema.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.