De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Meter Ine Beyen

'Als ploegkapitein zorgde ik er vroeger voor dat de troepen samenbleven. Dat ga ik nu ook doen.'

Verwonderd maar onmiddellijk enthousiast. Dat ging er door de gedachten van ex-profwielrenster Ine Beyen toen we haar vroegen om meter te worden van het intranationale peloton van de 1000 km. ‘Niet alleen is het een mooie uitdaging voor mezelf, ik kijk er ook enorm naar uit om deel uit te maken van de 1000km-community,’ zegt ze.

Van die warme community heeft ze namelijk al veel goeds gehoord. Ze wilt dan ook graag een aanspreekpunt zijn voor de renners en hoopt dat ze veel verhalen met haar zullen delen. ‘Dat vind ik het mooie aan de 1000 km. Dat we als groep collectief met hetzelfde doel aan het fietsen zijn: strijden tegen kanker. Want dat kankeronderzoek is en blijft gewoon nodig.’

Ine weet ook heel goed wie er in haar gedachten zal zijn tijdens de fietsvierdaagse. De impact die kanker kan hebben, heeft ze gezien bij haar beste vriendinnen. ‘We waren 15 jaar toen mijn beste vriendin haar mama verloor aan kanker. En de mama van mijn andere beste vriendin heeft op dit moment kanker. Ik zie wat het doet met haar én met haar omgeving. Dat doet pijn.’

Ze hoopt de ziekte ook meer bespreekbaar te maken, want mensen blijven het moeilijk vinden om erover te praten. ‘Je kunt je inderdaad moeilijk inbeelden wat er allemaal bij komt kijken als je zelf geen patiënt of familie bent,’ zegt Ine, ‘maar ik probeer er gewoon te zijn en te luisteren. Mensen met kanker dragen niet alleen de ziekte mee, ze zijn ook nog bezorgd om hun omgeving. We moeten hen dat stukje energie zoveel mogelijk besparen.’ Die boodschap wil ze als meter ook graag benadrukken.

Maar natuurlijk is er ook de sportieve uitdaging die Ine als ex-profwielrenster maar al te graag aangaat. ‘Op zondagavond de finish halen, zal ik zien als een persoonlijke overwinning. Ik heb wel nog een druk voorjaar, dus ik zal het moeten doen met de ervaring die ik heb van tien jaar geleden. Dat wordt nog spannend.’

Al probeert ze nog niet te veel aan het parcours te denken. ‘Het groepsgevoel is het belangrijkste. Dat is het mooie aan het evenement. Toen ik zelf nog koerste, was ik ploegkapitein. Toen zorgde ik ervoor dat de troepen samenbleven en dat ga ik nu ook doen.’

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.