De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Meter Saartje Vandendriessche: 'De verbondenheid is zo mooi'

De combinatie van bewegen en de strijd tegen kanker aangaan, die zorgt bij Saartje Vandendriessche voor de ideale motivatie om in 2021 meter te zijn van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. ‘Fietsen is een sport die laagdrempelig is, wat betekent dat eigenlijk iedereen kan deelnemen. En aangezien ik zelf een sporter ben, is het niet moeilijk om mensen op dat vlak nog extra te enthousiasmeren’, vertelt ze.

Wat niet betekent dat Saartje zelf niet meer moet trainen om zich klaar te stomen voor de 1000 km. Ze fietst mee in het intranationale peloton, dat elke dag 250 km aflegt, en wil dus absoluut elke rit goed getraind kunnen meefietsen. ‘Anders laten ze me misschien achter’, grapt ze. ‘Nee, dat zal wel niet, maar ik wil echt het beste van mezelf kunnen geven. Daar moet ook ik voor trainen. Mensen denken soms dat het bij mij vanzelf gaat omdat ik heel sportief ben, maar dat is niet zo. Ik ben G.I. Jane niet. (lacht)’

Saartje kijkt trouwens niet alleen uit naar het sportieve aspect van de 1000 km. ‘De verbondenheid die je voelt tijdens acties voor Kom op tegen Kanker is zo mooi’, weet ze. ‘Je komt terecht in een grote groep van gelijkgestemden.’ Zelf fietst Saartje mee om iedereen die al met kanker in aanraking kwam een hart onder de riem te steken.

‘Er zijn natuurlijk ook deelnemers die voor iemand met kanker in het bijzonder deelnemen. Dat maakt de emotionele geladenheid van hun deelname nog iets groter, maar ook dat wordt altijd op een hele mooie manier opgevangen’, merkte Saartje al. ‘Je ziet aan de meet bijvoorbeeld zoveel mensen in elkaars armen vallen. Dat is zo mooi om mee te maken.’

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.