De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Peter Van de Veire wordt in 2020 opnieuw peter van de 1000 km

19.12.2019

Vorig jaar kwam het vaderschap al snel in de plaats van zijn peterschap. Dit jaar komt Peter Van de Veire dan ook zijn gemiste kilometers inhalen!

Peter Van de Veire:

‘De 1000 km is als een groot familiefeest’

Peter Van de Veire stond scherp vorig jaar. Hij had zich als peter van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker dan ook hard voorbereid. Een halve dag heeft hij er van kunnen genieten. Daarna kon hij beginnen genieten van zijn zoon, die vroeger dan gepland werd geboren. ‘Ik ga me nooit meer zo goed kunnen voorbereiden’, lacht Peter nu hij zijn engagement als peter opnieuw opneemt. ‘Het wordt een stevige uitdaging, maar ik weet nu nog beter waarvoor ik train. Dat helpt absoluut.’

Peter en zijn zoon konden vorig jaar dan ook rekenen op prachtige gelukwensen van de 1000km-deelnemers. Het oorverdovende applaus dat ze hen gaven op de Grote Markt van Mechelen zorgde voor een van de vele kippenvelmomenten.

‘Het is heel fijn om te merken hoe zoveel mensen je zonder enig vooroordeel opnemen in de familie van de 1000 km. Als je deelneemt aan de actie is het alsof je op een groot familiefeest terechtkomt. Het enige verschil is dat er geen zatte nonkels zijn en dat er veel wordt gefietst’, vertelt Peter. ‘Verder is iedereen er enorm uitgelaten en klaar om er helemaal voor te gaan. Elk met een eigen reden en verhaal.’

Zelf verloor Peter toen hij jong was twee tantes aan borstkanker. Hij ontdekte toen al hoeveel ellende kanker met zich meebrengt. Toch is Peter optimistisch. ‘Dankzij het onderzoek dat gebeurt, gaat de strijd tegen kanker echt de goede richting uit. Toen ik enkele jaren geleden naar een kinderziekenhuis ging, hoorde ik er bijvoorbeeld hoe de overlevingskansen al zoveel zijn gestegen. Dan weet je heel goed waarvoor je fietst, want kanker is overal.’

Dat besefte Peter ook toen hij ook een handje toestak tijdens het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker. ‘Een collega vertelde toen dat ze aan het genezen was. Ze voegde eraan toe hoe belangrijk het is dat mensen over kanker blijven praten.’ Dat wil Peter dan ook graag doen tijdens de 1000 km. ‘Zeker omdat er zoveel hoopvolle verhalen zijn. Ze starten met iets pijnlijks, maar eindigen vaak heel positief. Hoe hard kanker dus ook probeert om de mens kapot te maken, het zorgt er evengoed voor dat mensen samenkomen en hoop krijgen.’

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.