De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Riadh Bahri, peter van de nationale pelotons

Hoera! We mogen niemand minder dan Riadh Bahri verwelkomen in de 1000km-familie! We kennen hem onder andere als verslaggever, presentator én nieuwsanker bij de VRT. Dit indrukwekkende lijstje vult hij vandaag dus aan met peter van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. En of wij daar blij mee zijn! 

'Ik heb al veel gehoord over dat samenhorigheidsgevoel tijdens de 1000 km en ik kijk daar enorm naar uit.' 

Op de vraag of hij het ziet zitten, klinkt er aanvankelijk alleen een vrolijke lach. Maar dan volgt toch het overtuigende antwoord: 'Absoluut. Ik kijk er echt naar uit. Enkele jaren geleden stond ik eigenlijk al op het punt om deel te nemen, maar door een slechte voorbereiding en overhaast op de fiets te springen, reed ik drie maanden voor het event mijn knie kapot. Sindsdien heb ik het eigenlijk niet meer aangedurfd.'

Toch kon hij niet weigeren om peter te worden van komende editie van de 1000 km. Het thema ligt hem immers héél nauw aan het hart. 'Ik heb kanker van enorm dichtbij meegemaakt,' vertelt Riadh. 'Ik heb een zus verloren aan de ziekte. En ook mijn vader had leverkanker. Hij was terminaal en overleed uiteindelijk aan een hersenbloeding. Het blijft belangrijk om kanker onder de aandacht te brengen.' Zijn persoonlijke verhaal zorgt dus voor een extra stimulans die hem zal helpen om extra hard op de pedalen te trappen.

Het wordt dus niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook emotioneel. 'Iedereen is daar om dezelfde reden als ik. Ze kennen iemand met kanker, hebben iemand verloren aan kanker of zijn zelf (ex-)kankerpatiënt,' blikt Riadh vooruit, 'we hebben allemaal dezelfde drijfveer dus die verbondenheid is er. Ik heb al veel gehoord over dat samenhorigheidsgevoel tijdens de 1000 km, dus ik kijk er enorm naar uit.' 

Met zijn deelname aan de 1000 km hoopt hij ook de ziekte meer bespreekbaar te maken. 'Ik ben zelf een open boek en voel ook echt de nood om hierover te praten. Ik nodig iedereen dus uit om in het peloton hun verhalen met mij te delen. Ik geloof zelfs dat dat voor een extra duwtje kan zorgen om die laatste kilometers te overleven richting de finish.' 

De goesting in het hemelvaartweekend is er, daar is geen discussie over. Maar hoe staat het met de fietsbenen? 'Na mijn knieblessure heb ik mijn lesje geleerd: een goede voorbereiding is essentieel. Ik heb bovendien ook met Goedele (Wachters, nvdr.) afgesproken om samen te trainen.' Over hoeveel ritten er op het programma zullen staan, doet Riadh nog geen beloftes. 'Bescheidenheid is mijn vriend, zeg ik altijd. Ik wil sowieso de eerste en de laatste rit doen, dat is het absolute minimum. Wat er nog bij komt zien we wel. Stel me die vraag in maart nog eens.' 

Veel succes, Riadh! 

 

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.