De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Solorijdster Caro: 'Zelf afzien voor zij die strijden'

Bij de 598 teams in deze zesde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker zijn er 84 solorijders. Vier dagen op rij 250 km fietsen, een prestatie waar we niets dan respect voor hebben. Eén van de 84 is Caro Bridts, die sinds 2011 meerijdt met de 1000 km, en dit jaar voor het eerst de volledige afstand rijdt. We spraken met haar bij de middagstop op dag 3.

‘Ik heb eigenlijk niet genoeg kunnen trainen’, begint Caro, die een van vier teams vormt van Building Bridges Zonta and Carocare. ‘Als ik 1500 km op de teller heb dit jaar, zal het al veel zijn. De conditie is dus niet zoals enkele jaren geleden. En dat voel ik ook. Het is al zwaar geweest. Al komt dat ook door het parcours dat een stuk lastiger is dan de voorbije jaren. Maar het mag ook niet van een leien dakje gaan, hé. Zelf afzien voor zij die strijden, in die spirit ben ik de uitdaging van de 1000 km aangegaan. Want dit is ook het enige dat we kunnen doen. Voor de rest staan we toch zo machteloos.’

‘En eigenlijk is dit gewoon pure luxe’, legt Caro verder uit. ‘Wij moeten enkel zorgen dat we in een redelijke conditie aan de start komen en vervolgens moeten we alleen maar fietsen. Al de rest wordt voor ons geregeld. Voor mij gaan de pluimen dus naar de organisatie. En vooral ook naar alle mensen met kanker en hun omgeving.’

En dan denkt Caro aan Leen, voor wie ze begon deel te nemen aan de 1000 km en die vorig jaar de strijd verloor tegen kanker: ‘Hoe zij bleef doorgaan. Ik kan enkel maar leren van het positivisme en de kracht die zij had. Dus het is absoluut een kleintje om wat rond te fietsen. En als ik onderweg een dipje heb, dan denk ik aan haar. En aan al die anderen die ik ken en niet ken. En natuurlijk aan mijn teamgenotes van Building Bridges Zonta and Carocare en alle anderen die mij gesteund hebben om de 5000 euro in te zamelen. Iedereen rijdt mee met mij. Dus Mechelen halen, moet gewoon lukken. Zal gewoon lukken!’.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.