De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Veelgestelde (corona)vragen over editie 2021

Bij het organiseren van de 1000 km 2021 baseren we ons op de coronamaatregelen die momenteel gelden. Het kan dus dat die de komende maanden nog wijzigen. Houd deze pagina daarom zeker in de gaten voor updates.


Welke coronamaatregelen worden er genomen op de evenementsites?

De evenementsites zijn gecontroleerde omgevingen en zijn daarom enkel toegankelijk voor fietsers. We vragen hen om pas een kwartier voor vertrek toe te komen zodat het nooit te druk wordt, en om een mondmasker te dragen tot ze op de fiets stappen. Tijdens het fietsen en tijdens het eten bij een bevoorradingspost of middagstop moet het mondmasker niet worden gedragen.

Bij het betreden van de evenementsite wordt de temperatuur gemeten. Fietsers die koorts hebben, kunnen jammer genoeg niet deelnemen aan de 1000 km. Fietsers die wel kunnen vertrekken, mogen zich met hun fiets invoegen in de opstelzone op de evenementsite. Die is groter dan de voorbije jaren, zodat ook hier voldoende afstand kan worden bewaard.

Uiteraard nemen we ook de nodige hygiënemaatregelen. Zo wordt het aantal toiletten vergroot en goed verspreid, en worden de toiletten nog vaker gereinigd. Ook de nodige desinfecterende handgel wordt voorzien.


Welke coronamaatregelen worden er genomen in de pelotons?

De pelotons vormen een bubbel van bij vertrek tot bij aankomst. Dit betekent dat ze andere pelotons zo min mogelijk zullen kruisen, ook bij vertrek, aankomst en bevoorradingen. Zo houden we het voor iedereen veiliger en kunnen we achteraf snel contact opnemen met de juiste personen indien dit nodig blijkt.

Om ervoor te zorgen dat de pelotons elkaar zo weinig mogelijk kruisen, maken we een strakke planning op. Fietsers die een hele dag meerijden, moeten daardoor in de voor- en namiddag meefietsen in een peloton van dezelfde snelheid.


Krijgen de fietsers dezelfde ondersteuning bij vertrek en aankomst?

Het vertrek en de aankomst van de 1000 km zullen er anders uitzien, maar er wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het groepsgevoel opnieuw centraal staat. Wel wordt de bevoorrading bij het vertrek geschrapt. Breng dus zelf voldoende water, sportdrank en snacks mee om de eerste kilometers mee te overbruggen. De bevoorrading langs het parcours en in de middagstad (voor dagrijders) blijft wel behouden. Dag- en solorijders krijgen in de middagstad een warme maaltijd en kunnen deze opeten in een gecontroleerde omgeving. Voormiddagrijders kunnen er een lunchpakket ophalen en kunnen dit meenemen. Het lunchpakket kan niet ter plekke worden opgegeten. Namiddagrijders krijgen een maaltijdpakket bij aankomst in Mechelen en kunnen dit meenemen. Ook dit pakket kan niet ter plekke worden opgegeten.
Fietsers kunnen hun bagage nog steeds veilig stockeren bij vertrek en naar de aankomst in de middagstad of in Mechelen laten vervoeren. We vragen wel om de bagage te beperken en te kiezen voor een rugzak ter grootte van een turnzak.

Kleedkamers, douches en massages kunnen we bij aankomst jammer genoeg niet voorzien, om het voor iedereen veilig te houden.


Krijgen de fietsers dezelfde ondersteuning onderweg?

Zeker en vast. De wegkapiteins begeleiden de fietsers opnieuw met veel plezier en evenveel professionaliteit. Er is ook opnieuw fietsbijstand voorzien. De bevoorrading langs het parcours zal ook niet ontbreken, al wordt die een tikje anders aangepakt dan normaal. Pelotons zullen elkaar bijvoorbeeld niet kunnen kruisen aan de bevoorradingspost en vrijwilligers zullen je er de voorverpakte snacks aanreiken. Om ervoor te zorgen dat de bevoorradingsposten gecontroleerde omgevingen blijven, vragen we om er niet te komen supporteren.


Wat moet ik doen als ik me niet lekker voel voor vertrek?

Dan vragen we je om het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te blijven. Voel je je prima, maar blijkt bij aankomst aan de evenementsite dat je koorts hebt, dan kun je jammer genoeg niet starten.


Kan iemand anders mijn plaats innemen als ik niet kan starten?

Dat kan, op voorwaarde dat je de wissel ten laatste de avond voor vertrek doorgeeft. Hoe je dit precies doet, lees je hier binnenkort.


Wat gebeurt er met het startgeld als ik niet kan deelnemen?

Kan je team door corona-omstandigheden niet deelnemen vanaf dag 1, dan kun je ervoor kiezen om je startgeld alsnog aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je startgeld éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Kon je team op dag 1 wel aan de start komen, maar komt er in de dagen erna iets tussen, dan kun je het startgeld niet meer overzetten naar volgend jaar. Het wordt dan geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is.


Hoe helpt Kom op tegen Kanker bij het inzamelen van het startgeld in deze corona-omstandigheden?

Persoonlijke ondersteuning van actievoerders is iets waar Kom op tegen Kanker de voorbije jaren al stevig op inzette en dat is nu zeker niet anders. De districtscoördinator van jouw provincie zal daarom graag de actiemogelijkheden verder met jou bekijken en nog enkele extra tips delen als je dat wilt. Ook daarna kun je altijd bij je districtscoördinator terecht. Wil je graag nu al inspiratie opdoen, neem dan alvast de tips over coronaproof actievoeren door.


Wat als kort na deelname aan de 1000 km blijkt dat ik corona heb?

Laat dit dan zeker weten. Hoe je dit precies doorgeeft, lees je hier binnenkort.
 

Vindt de 1000 km opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend?

Tradities zijn er om in ere te houden en dus vindt de 1000 km in 2021 plaats tijdens het hemelvaartweekend, van 13 tot en met 16 mei 2021.
 

Wat als de 1000 km door de coronaregels toch niet kan plaatsvinden tijdens het hemelvaartweekend 2021?

Kom op tegen Kanker volgt de geldende coronaregels altijd strikt op. Indien de regels het tijdens het hemelvaartweekend niet toelaten, zal de fietsvierdaagse dan niet doorgaan. De organisatie bekijkt dan wat de andere mogelijkheden zijn.

Bij afgelasting kun je ervoor kiezen om je startgeld alsnog aan Kom op tegen Kanker te schenken, of om je startgeld éénmalig over te zetten naar de editie van 2022. Het bedrag dat je schenkt aan Kom op tegen Kanker wordt geïnvesteerd in onderzoek dat een directe meerwaarde heeft voor het welzijn van de patiënt én waarbij de financiële nood het hoogst is.


Fietsen we naar de middagsteden die in 2020 op het programma stonden?

De middagsteden die in 2020 op het programma stonden, dragen de 1000 km en Kom op tegen Kanker een warm hart toe en willen de pelotons dan ook graag in 2021 ontvangen. Op dag 1 fietsen de pelotons dus naar Boom, op dag 2 naar Sint-Truiden, op dag 3 naar Huizingen en op dag 4 naar Aalter.

Door de corona-omstandigheden moeten we bij het plannen van de middagstop wel rekening houden met verschillende omgevingsfactoren. We bekijken momenteel hoe we de aankomst in de middagsteden coronaproof kunnen organiseren.


Kunnen supporters de fietsers nog aanmoedigen?

Supporters zijn uiteraard onmisbaar tijdens een sportief evenement zoals de 1000 km, alleen zullen ze hun rol deze keer een beetje anders moeten invullen. De fietsers toejuichen bij vertrek in Mechelen of in de middagstad, bij een bevoorradingsstop of bij aankomst in Mechelen of in de middagstad is door de coronamaatregelen jammer genoeg niet mogelijk. Supporters kunnen wel in hun eigen bubbel, met een mondmasker op en op rustige locaties langs het parcours het beste van zichzelf geven.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan verschillende pistes om ervoor te zorgen dat supporters toch zo weinig mogelijk van de 1000 km moeten missen. En ook de fietsers zullen merken dat de 1000 km ook in coronatijden heel sfeervol kan zijn en dat aanmoediging soms uit onverwachte hoek kan komen.

Wil je als supporter sowieso nauw betrokken blijven bij de 1000 km? Geef je dan op als vrijwilliger via dit formulier.


Welke maatregelen worden er genomen om het veilig te houden voor vrijwilligers?

Zonder vrijwilligers geen 1000 km. We zorgen er dus zeker voor dat zij op een veilige manier een handje kunnen toesteken. Vrijwilligers ontvangen daarom bij aankomst een mondmasker en handschoenen. Daarnaast worden schermen van plexiglas voorzien op locaties waar vrijwilligers met veel mensen in contact komen, zoals bijvoorbeeld op bevoorradingsposten.

Wil je ook graag helpen om van deze editie van de 1000 km een succes te maken? Laat het ons dan alvast weten via dit formulier.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.