De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Veelgestelde vragen over het intranationale peloton

Over het concept

Over het parcours

Over de voorzieningen

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Contacteer ons via 02 227 69 60 of via 1000km@komoptegenkanker.be.

Kunnen we met meer dan één persoon deelnemen? 

Het intranationale peloton is voorbehouden voor solofietsers die elk vier ritten van 250 km rijden. Als je met meerdere personen wilt deelnemen, kun je meerdere teams inschrijven. Elk team bestaat dan uit een solofietser die de volledige 1000 km fietst. Je dient dan ook elk het startbedrag in te zamelen. 

Let wel: de registraties voor het intranationale peloton in 2022 zijn momenteel afgesloten. 

Hoe oud moet ik zijn om mee te fietsen met het internationale peloton? 

Je moet 18 jaar of ouder zijn om te kunnen deelnemen.

Let wel: de registraties voor het intranationale peloton in 2022 zijn momenteel afgesloten.

Wat als ik tijdens een etappe moet opgeven, bijvoorbeeld wegens gezondheidsproblemen? Mag ik de andere ritten dan nog meefietsen? 

We voorzien een bezemwagen voor wie onderweg moet opgeven. Ben je bij de start van de volgende etappe weer in vorm, dan mag je opnieuw starten.

Wat indien ik onderweg fietspech heb? 

Rijd je lek, dan krijg je indien mogelijk meteen een ander wiel. Heb je een ander probleem met je fiets, dan word je samen met je fiets in de technische assistentiewagen geladen. Zodra je fiets hersteld is, kun je je plaats in het peloton weer innemen. 

Lees ook:
Waar moet ik zelf voor zorgen?
Wat voorziet de organisatie?

Kunnen mijn supporters/familie mee? 

Als de omstandigheden het dan toelaten zou het inderdaad heel fijn zijn om langs het parcours en bij het vertrek en de aankomst heel veel supporters tegen te komen. Vanuit de organisatie voorzien wij wel geen overnachtingen of catering voor supporters, enkel voor de deelnemers. Supporters moeten dus zelf voor hun overnachtingen, drank en eten zorgen.  

Kan ik in de middagstad van zondag aansluiten bij een ander peloton, waarin mijn teamleden fietsen? 

Neen, het intranationale peloton blijft van bij de start tot bij de aankomst in Mechelen op zondagavond een apart peloton. 

Hoeveel bedraagt het startgeld? 

Om deel te nemen aan het intranationale peloton moet je per team 6000 euro inzamelen. Dit bedrag moet ten laatste op 5 mei overgemaakt worden. 

Wanneer wordt het volledige parcours bekendgemaakt? 

Het volledige parcours van het intranationale peloton kun je hier bekijken. 

Wat is de moeilijkheidsgraad van de ritten van het intranationale peloton? 

Elke dag wordt ongeveer 250 km gereden op een uitdagend parcours. Het intranationale peloton fietst tegen een gemiddelde snelheid van 27 km per uur, maar ook hier geldt het principe 'samen uit, samen thuis'. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid aan de start komt. Hiervoor kun je nog steeds trainingsschema’s aanvragen bij onze partner Wolf Performance. 

Is het parcours verkeersvrij? 

De organisatie overlegt momenteel met de politie, maar kan nog niet garanderen dat het parcours volledig verkeersvrij zal zijn. 

 Waar in Mechelen kan ik mijn auto achterlaten? 

Je kunt je auto parkeren op bovenste parking van de brandweer op het adres Plattebeekstraat 13, 2800 Mechelen. Hiervoor kreeg je een parkeerkaart in je mail. Heb je dit niet ontvangen, gelieve dan een seintje te geven via 1000km@komoptegenkanker.be. Meer info over het parkeren vind je hier.

 Waar moet ik zelf voor zorgen? 

Als organisatie voorzien we zoveel mogelijk om het je onderweg zo makkelijk te maken, maar zelf moet je volgende zaken zeker voorzien:

 • 2 binnenbanden met correcte ventiellengte
 • Een stevig slot
 • Reserveschoenplaatjes

Wat voorziet de organisatie?

Shimano staat in voor pechverhelping onderweg en aan de finish. Ze voorzien al het nodige materiaal om kleine reparaties te verrichten: kettingen, versnellingskabels, remkabels... 

Gezien de grote verscheidenheid aan soorten wielen, baseren we ons hier op de UCI standaard. Volgende wielen zullen voorzien zijn: 

 • Schijfremmen UCI standaard
  • 140 mm diameter achteraan
  • 160 mm diameter vooraan
  • 12 mm steekas 
  • voor 10 en 11 speed
 • Velgremmen
  • voor 10 en 11 speed

Heb je een andere set-up dan hierboven? Shimano voorziet ook een reservefiets. Bij een kapotte band kun je hierop verder tot je band gemaakt is. Indien de reservefiets niet beschikbaar is of jou niet past, dan kun je even in de wagen mee tot je band is gemaakt.

Lees ook: Pelotonbegeleiding en veiligheid

Moet ik zelf nog een verzekering afsluiten?

Je bent van start tot aankomst van de rit verzekerd voor lichamelijke schade. Daarvoor hoef je bij je aanmelding alleen het startblad te ondertekenen. Opgelet: fiets je zonder helm of zonder geldig stuurplaatje, dan ben je niet verzekerd. Schade aan fiets of wagen zijn niet inbegrepen.

Na 15 maart 2022 kun je niet meer annuleren en worden de verblijfkosten niet terugbetaald, ook niet gedeeltelijk. Je kunt zelf een annulatieverzekering afsluiten om deze kosten te dekken. 

Je vindt meer informatie in de algemene voorwaarden

Kan ik ook eigen logies regelen? 

Neen, de hotelovernachtingen zijn verplicht voor deelnemers. 

Kan ik ook een eenpersoonskamer boeken? 

Het aantal eenpersoonskamers is beperkt. Ze worden daarom voorbehouden voor mensen die een gegronde (medische) reden hebben om voor een eenpersoonskamer te kiezen. De toewijzing van eenpersoonskamers gebeurt dus in overleg en op basis van beschikbaarheid. Voor een eenpersoonskamer wordt een toeslag van 150 euro (inclusief btw) gerekend. 

Kan ik een factuur krijgen voor de hotel- en transportkosten? 

Dat kan. Neem hiervoor contact met ons op via 1000km@komoptegenkanker.be.

Wat als ik mijn deelname moet annuleren? Kan iemand dan mijn plaats innemen? 

Annuleren kan tot 15 maart 2022. Na 15 maart 2022 worden de reiskosten niet meer terugbetaald, ook niet gedeeltelijk. Raadpleeg de deelnamevoorwaarden voor meer informatie.

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.