De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Wat is de 1000 km voor Kom op tegen Kanker?

De 1000 km, dat is samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker. En dat vier dagen lang!

De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km. Dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton. Telkens rijdt één lid van het team een etappe. Daarbij is er de keuze uit een peloton van 24, 27 of 30 km/u. Vorm je een team op je eentje, dan rij je de acht etappes. Ben je met meerderen in je team, dan verdeel je de etappes onder elkaar. Elk team bestaat uit maximum acht fietsers.

Wanneer we spreken over peloton, dan bedoelen we ook écht peloton. Met alles erop en eraan. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen. Alles is dus tot in de puntjes verzorgd:

  • De pelotons rijden ‘verkeersvrij’. Ze worden begeleid door motorrijders, politie en wegkapiteins van de Vlaamse Wielerschool.
  • Wie pech heeft met z’n fiets, krijgt assistentie van ervaren fietstechnici.
  • Er is continu een team aanwezig voor medische bijstand.
  • Onderweg zijn er verschillende bevoorradingsposten, en tijdens de middagstops krijgt iedereen een lekkere lunch voorgeschoteld.
  • ’s Avonds krijgen de vermoeide spieren een professionele massage.
  • ...

Sinds 2019 is er ook een internationaal peloton met solofietsers die de 1000 km fietsen vanuit Frankrijk richting Mechelen. 

De opbrengst van de 1000 km gaat elk jaar naar wetenschappelijk kankeronderzoek. Het concept is eenvoudig: elk team dat 5500 euro (of 6000 euro voor het internationale peloton) inzamelt voor Kom op tegen Kanker mag deelnemen aan de 1000 km.

Hoe verliepen de voorbije tien edities?

De 1000 km is een actie voor Kom op tegen Kanker

Zoek en steun een actie ten voordele van Kom op tegen Kanker. Zet er zelf een op. Of neem deel aan het Plantjesweekend, de 100km-run of de 1000 km.

Zorgvrijwilliger of actievoerder worden? Een gift doen? Een nalatenschap schenken? Er zijn tal van manieren om mee te helpen!

Kom op tegen Kanker investeert sterk in psychosociaal, biomedisch en preventie-onderzoek. Bekijk de talrijke projecten die we steunen.

Je hebt kanker? Dat heeft op heel wat vlakken ingrijpende gevolgen. Ontdek welke steun wij bieden.

Ontdek onze beleidsvoorstellen en standpunten. En het waarom erachter. Bekijk ook wat we al hebben kunnen realiseren op dat vlak.